2011. április 20., szerda

Miért divat leszarni a szirénázó mentőt?

2007.09.19. 10:00 :: SilentSound

Meg a tűzoltót. Meg rendőrautót.

Normális esetben ha az autós szirénahangot hall, akkor körülnéz, hogy honnan jön. Ha útban van, akkor pedig lehúzódik, félreáll, hogy utat adhasson. Ki azért, mert kötelező, ki azért, mert szorult belé annyi empátia, hogy belegondoljon, az a mentő vagy épp egy életveszélyes sérülthöz igyekszik akinek perceken, másodperceken múlik az élete, vagy ott van bent az a beteg és különösen nem tesz jót neki, ha oldalról telibekapják a mentőt, amiben fekszik lélegeztető gépre kötve.

Ma délután ellenben nem először találtam szembe magam azzal a pofátlansággal, hogy bár teljesen jól láthatóan és hallhatóan jött a mentő egy igen széles, több sávos kereszteződésben, a keresztben közlekedők egy része olyannyira leszarta ezt a tényt, hogy az előtte megálló autót is kikerülve csakazértis neki kellett átmenni előbb a kereszteződésen, meg neki zöld a lámpája és kész, ő nem fog egy percet várni, siet haza vasárnap délután. Aki a mentőben van, az dögöljön inkább meg. A kikerülős jómadárral egyidőben egy másik meg lendületből padlógázon száguldott keresztül a mentő előtt, gondolom sárgulhatott a lámpa és ő meg sietett.

Milyen jogon gondolják úgy ezek az állatok azt, hogy ők mindenek fölött állnak, akkor is, ha egy jármű kékkel villogva, szirénázva jön??? Milyen jogon kényszeríti hirtelen fékezésre azt, akinek egyértelműen elsőbbsége van vele szemben??? Milyen jogon veszélyezteti bárki életét???Ráadásul ilyet nem csak mentővel láttam, egy-két hete szinte ugyanilyen szituációnak voltam tanúja, csak rendőrautóval. Leszarják azt is, mert ha siet valahová, úgysem fog megállni büntetgetni. Szomorú, hogy ennyi suttyó paraszt vezet autót közúton. Szomorú, hogy ezt az illetékes hatóság nem tudja megakadályozni.

Az ilyen tapló parasztokon kívül pedig ott vannak néha a mazsolák, akik mondjuk egy-egy reggeli dugóban tudnak nagyot alkotni. Legutóbb a Fiumei úton fogtam a fejem egy ilyen alakítás miatt. Hátulról jött a mentő, mindenki szépen kihúzódott az út szélére, hogy középen a két sáv között elmehessen, kivéve egy autót, amiben a fiatal hölgy rágörcsölve a kormányra állt ahol előtte is és csak nézte, hogy ott áll mögötte a mentő és nem tud továbbmenni, aztán végül a szemből jövők közül hajtottak fel az útpadkára. Egy másik helyzetben meg én nem tudtam lehúzódni, mert a mellettem lévő sávban álló hiába tudott volna még vagy másfél métert előregurulni, hogy beférjek mögé, nem, mert fél, hogy nekimegy az előtte állónak. Hogy kaphatnak ilyen emberek jogosítványt?

Egyre inkább kezdem azt érezni, hogy az lenne az egyetlen megoldás, ha időnként meg kellene újítani mindenkinek a jogosítványát és mellette pszichológiai tesztet is kitöltetnének mindenkivel. Nem hiszem, hogy nagy többletköltség volna a kresz teszt végeztével még pár kérdést beszúrni a vizsgaszoftverbe. Ti mit gondoltok erről?
Forrás: autózz.blog