2011. július 21., csütörtök

Adjuk meg az elsőbbséget a kéklámpásoknak!Létezik egy jelenség, amiről kevés szó esik, mégis nap mint nap tapasztaljuk az utakon. Az egész országban - így Szegeden is - nagy probléma, hogy az autósok sokszor nem megfelelően reagálják le, ha megkülönböztető jelzéssel ellátott autóval találkoznak. A kéklámpások haladásának akadályozása viszont súlyos következményekkel járhat.
Ebből a szempontból három embertípus létezik - tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Az egyik tisztában van azzal, ilyenkor mi a teendő, a másik egyáltalán nem foglalkozik vele, ha ilyen jármű közeledik. A harmadik típusba azok sorolhatók, akik nem tudják hogyan reagáljanak, ezért leblokkolnak, amivel sokszor hatalmas bajt okoznak.

Segítenek, ha engedik
“A többség tiszteli a mentőket!”
Az Országos Mentőszolgálat összesen hétszázhetven mentőautóval közlekedik. Egy évben körülbelül hetven súlyosabb mentőbaleset történik, amelyekért a figyelmetlenség okolható. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: “Az emberek többsége tiszteli a mentősöket, mert sosem lehet tudni kinek mikor lesz szüksége a segítségükre, tehát nem a hozzáállással van a gond, inkább azzal, hogy nem hallják a szirénát a kocsiba ordító rádiótól vagy zenétől.” A probléma forrása másrészt lehet az is, hogy a nagyvárosi emberek - így a szegediek is - eltompultak. “Sok a szirénázó autó, gyakori a visszaélés is vele, így az emberek úton-útfélen szirénát hallanak, azaz már hozzászoktak a hangjához, nem figyelnek fel rá, pedig a lényeg éppen ez lenne!” - mondta el a SzegedCafénak Győrfi Pál.
Egyébként szabálysértésnek minősül, ha valaki nem engedi el a mentő-, tűzoltó-, vagy rendőrautót a közutakon.
42. § Magatartás a megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzéseket használó járművekkel szemben:
(1) A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni.
A figyelmetlenség mindennek az oka
Egy gépjárművezető oktató véleményét is kikértük, aki elmondta, sok tanulóvezető nem is találkozik a szakórákon a jelenséggel, ezért tapasztalatlanságuk vezethet ahhoz, hogy leblokkolnak és például egy körfogalomban lefékeznek a sziréna hangjának hallatán, amivel akár be is szoríthatják a forgalomba a kéklámpást. “Nem a technika a nehéz, hanem észlelniük a tanulóknak, hogy honnan jön a sziréna és mi ilyenkor a megoldás” - mondta el az oktató, aki szerint a gyalogosok és a kerékpárosok kevésbé szeretik elengedni a megkülönböztetett járművet. “Tapasztalatom szerint a szegedi járművezetők többsége azért figyelmes, az idősek és a friss jogosítványos fiatalok azok, akik nem figyelnek a szirénázó autóra. Nem biztos, hogy nem akarják, csak például a bömbölő zene miatt nem is veszik észre azt” - mondta el Matkovics Tamás gépjárművezető oktató.
A probléma mögé Facebookon csoport is szerveződött, amelynek már majdnem ötezer tagja van, emellett weboldalak is taglalják a témát. Sőt a Segíts okosan! kampány keretében olyan oktató videók is készültek, amelyekben bemutatják, hogyan könnyíthetjük meg a szirénázó mentőautók közlekedését.
Íme egy szegedi felvétel a jelenségről, ami a tűzoltók haladásának akadályoztatásáról számol be:
Forrás: SzegedCafé