2011. március 29., kedd

Utat a kék lámpának! - Magatartás megkülönböztető jelzést használó járművekkel szemben



ApjokG - 2011.01.03 21:02


Sajnos sok járművezetőnek nincs fogalma arról, hogyan cselekedjen, ha szirénázó autó közlekedik felé, még többek pedig nem vesznek tudomást róluk, és/vagy balesetveszélyes helyzetet generálnak. VIDEÓ!

Megkülönböztető jelzést (szabály szerint: villogó kék vagy piros fényt és váltakozó hangszínű szirénát együttesen) használó járművet mindenki látott már. Mentők, rendőrök, tűzoltók járműveiről van szó általában, de használ ilyet a Vám- és Pénzügyőrség, a Katasztrófavédelem, a Magyar Honvédség Tűzszerészete, gyermekmentők, vérszállítók, orvosi ügyelet, egyes katonai járművek; sőt, olykor még tömegközlekedési vállalatok saját baleseti helyszínelő autóin is találkozhatunk vele. De vajon tudjuk-e, milyen magatartást kell tanúsítanunk közlekedőként velük szemben?



A KRESZ 42. §-ának (1) bekezdése szerint " A megkülönböztető jelzéseket használó gépjármű [...] részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással, és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni." Magyarul bármilyen helyen és bármilyen helyzetben mi, "mezei" közlekedők alárendeltek vagyunk a szirénázó gépjárművel szemben. Mivel a megkülönböztető jelzést használó jármű - a vasúti átjáró tilos jelzését kivéve - gyakorlatilag minden szabályt figyelmen kívül hagyhat, így bárhol, bármikor számítanunk kell ilyen gépkocsi felbukkanására. Akkor is elénk kanyarodhat, a zöldhullámban döngetünk egy főúton; de akkor sem szabad meglepődnünk, ha egyirányú utcában halad velünk szemben. Mert megteheti, és mert Ő tényleg siet: életet vagy vagyont menteni. Mindig ez jusson eszünkbe, amikor ilyen autó közlekedik az úton! Lehet, hogy éppen a mi házunk ég, vagy az Ön szerettei keveredtek balesetbe. Csak gondoljunk bele, hogy ha olyan helyzetbe kerülnénk (rosszul leszünk, karambolozunk, vagy "csak" otthon ér egy komolyabb háztartási baleset), hogy nekünk lenne szükségünk mentőre, segítségre, akkor minden perc milyen fájdalmasan hosszúnak tűnne! Éppen ezért mindig legyünk figyelmesek, hogy időben észlelhessük a szirénázó autót (ne ordítson a zene a kocsiban, ne telefonáljunk kézben tartott készülékkel [egyébként is tilos], és nagyon gyakran tekintsünk körbe a visszapillantó tükrök segítségével)! Így, ha bőven időben észleljük a megkülönbözetető jelzést használó járművet, akkor van időnk gyorsan szétnénzni magunk előtt, hova húzódhatnánk majd le, hogy akadálytalanul tovább haladhassanak. Ha valamilyen manővert hajtanánk végre (tolatás, megfordulás, előzés, behajtás körforgalomba, stb.) eleve bele se kezdjünk, vagy ha látunk "menekülő utat", és még biztosan van rá időnk, akkor végezzük el olyan gyorsan, amennyire csak -biztonsággal- meg lehet tenni.


Arra, hogy hogyan ne viselkedjünk, a Szeged Városi Tűzoltóság egyik videofelvételén láthatunk elrettentő példákat. A felvételek a szegedi tűzoltók vonulásai alkalmával készültek, melyeket Tanács Zsolt hivatásos tűzoltó vágott össze, ezzel hívva fel a közlekedők figyelmét arra, hogy meggondolatlansággal vagy nemtörődömséggel milyen veszélyes helyzeteket generálnak egyesek, melyeket a tűzoltautó vezetője kénytelen tizen-, huszon- tonnával a háta mögött robogva elhárítani. A video megtekinthető itt .

Közlekedjünk figyelmesebben!